Faculty Profile

سعدی صمدی
تاریخ به‌روزرسانی: 1403/09/01

سعدی صمدی

دانشکده علوم پایه / گروه شیمی

Theses Faculty

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. سنتز بازهای بتی همگن و ناهمگن و بررسی فعالیت کاتالیستی آنها در واکنش خاراش- سوسنوفسکی
    1403
    بازهای بتی کایرال به‌عنوان کاتالیست‌ کایرال موثرترین ابزار برای تشکیل انانتیوگزین پیوندهای C-H، C-C، C-O و C-N در واکنش‌های آلی نامتقارن هستند. در این پایان‌نامه، ابتدا باز بتی همگن از طریق واکنش چند جزئی 2-نفتول، بنزآلدئید و آمونیوم‌استات سنتز و سپس با استفاده از (L)- تارتاریک‌اسید به‌عنوان معرف تفکیک‌کننده کایرال، با روش تبلور دیاسترومری به انانتیومرهایش تفکیک گردید. شناسایی ساختار این بازها با تکنیک‌های FT-IR، 1H NMRو 13C NMR انجام شد. سپس مزوحفره سیلیکاتی SBA-15 با استفاده از روش هیدروترمال تهیه و با 3-کلروپروپیل‌تری‌متوکسی‌سیلان عامل‌دار شد. لیگاندهای ناهمگن کایرال با تثبیت بازهای بتی همگن کایرال بر روی SBA-15 عامل‌دار تهیه و ساختار آن‌ها با تکنیک-هایFT-IR ، SEM،TGA ، BET-BJH، XRD و EDX شناسایی شدند. در ادامه برای بررسی فعالیت کاتالیستی این لیگاندها در واکنش خاراش-سوسنوفسکی، ابتدا شرایط بهینه‌ی واکنش را با تغییر پارامترهای مختلف همچون نمک‌های مس، حلال، دما و مقدار لیگاند کایرال در مجاورت باز بتی ناهمگن (R)-(-)-Betti base-SBA-15 به دست آمد، سپس فعالیت کاتالیستی بازهای بتی همگن و ناهمگن کایرال سنتز شده تحت شرایط بهینه مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت (شمای 3). ساختار استرهای آلیلی کایرال نیز با تکنیک‌های FT-IR، 1H NMRو 13C NMR بررسی و فعالیت نوری آن‌ها نیز با دستگاه‌ پلاریمتر اندازه‌گیری شد.
  2. سنتز استرهای آلیلی در مجاورت چارچوب‌های فلز-آلی عامل‌دار شده با فنیل‌گلایسین و نمک های مس
    1402
    در این پایان نامه، ابتدا چارچوب فلز-آلی UiO-66-NH2 از واکنش ZrCl4 با 2-آمینوترفتالیک اسید در حلال N,N -دی‌متیل فرم‌آمید به روش سولوترمال تهیه و با کلرو‌استیل‌کلرید عامل‌دار گردید. پس از اطمینان از عامل‌دار شدن چارچوب فلز-آلی، آمینواسید 2-آمینو-2-فنیل‌استیک اسید برروی آن تثبیت شد. فرآورده هر مرحله به کمک تکنیک‌هایSEM ،EDX ، BET، TGA، XRD و IR شناسایی شد. یکی از حدواسط‌ها و پیش‌ماده‌های مهم در سنتز ترکیبات دارویی، استرهای ‌آلیلی‌ می‌باشند که در این پایان‌نامه از طریق واکنش اکسایش‌ آلیلی آلکن‌ها با استفاده از اکسیدکننده ترشری‌بوتیل‌هیدروپراکسید، مشتق‌های مختلف بنزوییک‌اسید، لیگاند ناهمگن سنتز شده و نمک‌های مختلف مس با تغییر پارامترهایی از جمله حلال، مقدار لیگاند ناهمگن، مقدار نمک ‌مس و دما سنتز شدند. بیشترین بازده و فعالیت کاتالیستی در حلال کلروفرم و با بهره‌گیری از مقدار 25 میلی‌گرم از کاتالیستUiO-66-NHCOCH2NH-Ph-Gly و 067/0 میلی‌مول (25 میلی‌گرم) Cu(CH3CN)4PF6 در مدت 24 ساعت در شرایط رفلاکس به‌دست آمد. ساختار استرهای‌آلیلی با تکنیک‌های طیف‌سنجی 1H NMR و 13C NMR شناسایی و تایید شدند. همچنین قابلیت استفاده مجدد نانوکاتالیست ناهمگن تهیه شده مورد بررسی و تا 3 چرخه در نتایج واکنش کاهش چشم‌گیری مشاهده نشد.
  3. تثبیت بازهای بتی کایرال سنتز شده بر روی چارچوب‌های فلز-آلی عامل‌دار و کاربرد آن‌ها در واکنش انانتیوگزین هنری
    1402
    در این پایان‌نامه، از واکنش چند جزئی بین 2-نفتول، بنزآلدهید و پیرولیدین ترکیب 1-(α-پیرولیدینیل‌بنزیل)-2-نفتول راسمیک که به دسته‌ بازهای بتی تعلق دارد، سنتز شد. سپس، انانتیومرهای این ترکیب با استفاده از معرف تفکیک کننده کایرال، (L)-تارتاریک اسید با روش تبلور دیاسترومری، تفکیک شدند. شناسایی باز بتی سنتز شده با استفاده از تکنیک های طیف سنجی FT-IR، 1H NMR و 13C NMR انجام شد. در ادامه چارچوب فلز-آلی UiO-66-NH2 با استفاده از زیرکونیم کلرید و 2-آمینوترفتالیک اسید در حلال N,N-دی متیل فرمامید، به روش سولوترمال سنتز و سپس، با 2-کلرواستیل کلراید عامل دار شد. در نهایت، انانتیومرهای باز بتی کایرال سنتز شده بر روی بستر UiO-66-NHCOCH2Cl، تثبیت و لیگاندهای ناهمگن کایرال موردنظر تهیه شدند. شناسایی ساختارهای UiO-66-NH2، UiO-66-NHCOCH2Cl و UiO-66-NHCOCH2/Chiral Betti Base، با استفاده از تکنیک های SEM، FT-IR، TGA، BET و XRD انجام شد. سرانجام، از انانتیومرهای باز بتی به عنوان لیگاندهای همگن و از UiO-66-NHCOCH2/Chiral Betti Base به عنوان لیگاند ناهمگن در واکنش هنری استفاده شد و فرآورده های β-نیتروالکل کایرال با فعالیت نوری مناسب و بازده بالا تحت اتمسفر نیتروژن و در دمای اتاق بدست آمدند. همچنین اثرات حلال، دما، آلدهیدها و نمک های مس متفاوت در واکنش هنری بررسی و فعالیت نوری فرآورده های β-نیتروالکل کایرال با استفاده از پلاریمتر اندازه گیری شد. ساختار فرآورده های β-نیتروالکل با استفاده از تکنیک های طیف سنجی FT-IR، 1H NMR و13C NMR شناسایی و تایید شد.
  4. سنتز لیگاند بیس اکسازولین کایرال نوین و تثبیت آن برروی چارچوب فلز-آلی عامل دار شده و کاربرد آن در سنتز استرهای آلیلی کایرال از طریق هیدروژن زدایی و اکسایش آلیلی همزمان آلکان ها
    1402
    یکی از روش‌های کاربردی و دردسترس جهت دست‌یابی به ترکیبات کایرال که امروزه کاربرد‌های متنوعی در صنایع مهمی هم-چون داروسازی دارند بهره‌گیری از کاتالیست‌های کایرال ناهمگن می‌باشد. در این پایان‌نامه، نخست لیگاند کایرال آمینوبیس-اکسازولین طی چندین مرحله از 5-نیتروایزوفتالیک اسید و آمینواسید کایرالL- فنیل آلانین با بازده بالا سنتز و با بهره‌گیری از تکنیک‌های طیف سنجی 1H NMR و13C NMR شناسایی و تایید شد. در ادامه، چارچوب فلز-آلی UiO-66-NH2 به روش سولوترمال با استفاده 2-آمینوترفتالیک اسید و زیرکونیوم کلراید تهیه و با 2-کلرواستیل کلراید عامل‌دار گردید. سپس لیگاند کایرال تهیه شده جهت ناهمگن شدن، به علت دارا بودن گروه آمینو برروی چارچوب فلز-آلی عامل‌دار شده، تثبیت گردید. صحت سنتز لیگاند کایرال ناهمگن با استفاده از تکنیک‌هایFT-IR ، XRD، TGA، SEM، EDX و BET-BJH تایید گردید. یکی از حدواسط‌ها و پیش‌ماده‌های مهم در سنتز ترکیبات دارویی، استرهای ‌آلیلی‌ کایرال می‌باشند که در این پایان‌نامه از طریق واکنش هیدروژن‌زدایی و اکسایش‌آلیلی انانتیو‌گزین همزمان آلکان‌ها با استفاده از اکسیدکننده، مشتق‌های مختلف بنزوییک‌اسید، لیگاندکایرال‌ ناهمگن سنتز شده و نمک‌های مختلف مس با تغییر پارامترهایی از جمله حلال، مقدار لیگاندکایرال، مقدار نمک‌مس و دما سنتز شدند. بیشترین بازده و فعالیت نوری در حلال بنزن و با بهره‌گیری از مقدار 15 میلی‌گرم از کاتالیست UiO-66-NHCOCH2NH-BOX و 04/0 میلی‌مول (15میلی‌گرم) Cu(CH3CN)4PF6 در مدت 24 ساعت در شرایط رفلاکس به-دست آمد. استرهای‌آلیلی کایرال با تکنیک‌های طیف‌سنجی FT-IR، 1H NMR و 13C NMR شناسایی و تایید شدند. فعالیت نوری محصولات با دستگاه پلاریمتر اندازه‌گیری شد. همچنین قابلیت استفاده مجدد نانوکاتالیست ناهمگن کایرال تهیه شده مورد بررسی و تا 4 چرخه در نتایج واکنش کاهش چشم‌گیری مشاهده نشد.
  5. سنتز بتا-نیتروالکل‌ها در مجاورت چارچوب فلز-آلی کایرال با پایه آمینو اسیدی
    1401
    چارچوب‌های فلز-آلی (MOFs) که ترکیباتی کریستالی و متخلخل هستند، دارای ویژگی‌های برجسته‌ای همانند مساحت سطح بالا و قابلیت تنظیم منافذ هستند و به‌عنوان کاتالیست های ناهمگن مناسب در بسیاری از واکنش های آلی استفاده شده اند. UiO-66-NH2 یک نوع چارچوب فلز-آلی مبتنی بر زیرکونیوم است که دارای پایداری حرارتی و شیمیایی بالاتری نسبت به سایر چارچوب‌های فلز-آلی میباشد. این چارچوب فلز-آلی در برابر حلال های مختلف پایدار است و علاوه بر این، گروه عاملی NH2 در چارچوب فلز-آلی UiO-66-NH2 را می‌توان با لیگاندهای کایرال عامل‌دار کرد. در این پایان نامه UiO-66-NH2 به روش سولوترمال با استفاده از نمک ZrCl4 و 2-آمینوترفتالیک اسید در حلال DMF تهیه و با 2-کلرواستیل کلرید عامل دار شد. در مرحله بعد لیگاند کایرال آمینواسیدی L-فنیل‌گلایسین بر روی بستر چارچوب فلز-آلی عامل دار شده تثبیت شد. ساختارUiO-66-NH2 ، UiO-66-NHCOCH2Cl و لیگاند کایرال ناهمگن سنتز شده UiO-66-NHCOCH2/Ph-Glyبا تکنیک-های XRD، FE-SEM، BET، FT-IR و TGA شناسایی و تایید شدند. در ادامه نمک مس برروی چارچوب فلز-آلی کایرال (UiO-66-NHCOCH2/Ph-Gly) تثبیت و در واکنش هنری برای تهیه بتا-نیتروالکل‌های کایرال تحت جو نیتروژن و شرایط مختلف (حلال، باز، دما، کاتالیست و ...) به‌کار گرفته شد و فرآورده هایی با بازده بالا و فعالیت نوری مناسب در مدت زمان کم به‌دست آمدند. ساختار بتا-نیتروالکل‌های سنتز شده با تکنیک‌های طیف سنجی FT-IR، 1H NMR و 13C NMR تایید شده و با دستگاه پلاریمتر فعالیت نوری آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت.
  6. کاربرد چارچوب فلز-آلی CuO@UiO-66 در واکنش اکسایش آلیلی آلکن ها
    1401
    استرهای آلیلی به دلیل این که از پراهمیت ترین حدواسط ها در تهیه مواد دارویی به شمار می روند، در سال های اخیر توجه بسیاری را در سنتزهای آلی به خود جلب کرده اند. یکی از راه های تهیه این استرها، واکنش اکسایش آلیلی اولفین ها می باشد. در این پایان نامه، ابتدا نانوذرات مس (II) اکسید سنتز و با تثبیت همزمان آنها بر چارچوب فلز-آلی UiO-66، کاتالیست CuO@UiO-66 تهیه گردید. ساختار کاتالیست سنتز شده با استفاده از تکنیک های FT-IR، SEM ، XRD، BET و TEM مورد تایید قرار گرفت. سپس، از کاتالیست سنتز شده در واکنش اکسایش آلیلی اولفین ها به منظور سنتز استرهای آلیلی با تغییر پارامترهای مختلف از جمله حلال، دما، نوع و مقدار کاتالیست، نوع اولفین و ... استفاده شد و فرآورده هایی با بازده بالا در مدت زمان کوتاهی به دست آمدند. در نهایت، بهمنظور شناسایی ساختار استرهای آلیلی به دست آمده از تکنیک های طیف سنجی 1H NMR و 13C NMR استفاده شد.
  7. سنتز بازهای بتی کایرال و کاربرد آن ها در واکنش اکسایش نامتقارن پیوند کربن-هیدروژن آلیلی آلکن ها
    1400
    استفاده از کاتالیست های کایرال یکی از روش های کاربردی برای سنتز ترکیبات کایرال می باشد که با توجه به اهمیت و کاربردشان در صنایع دارویی، موضوع پژوهش بسیاری از گروه های تحقیقاتی برجسته دنیا است. در این پایان نامه، سنتز 1-(آلفا-آمینوبنزیل)-2-نفتول (باز بتی) راسمیک از واکنش تک ظرف و سه جزئی 2-نفتول، آمونیوم استات و بنزآلدهید آغاز شد. سپس، باز بتی سنتز شده با استفاده از انانتیومر (L)-تارتاریک اسید به عنوان معرف تفکیک کننده کایرال، با روش تبلور دیاسترومری به انانتیومرهایش تفکیک گردید. شناسایی ساختار این بازها با تکنیک های FT-IR، 1H NMRو 13C NMR صورت گرفت. در ادامه، ویژگی کاتالیستی این دسته از لیگاندهای کایرال (به صورت کمپلکس با نمک های مس) در واکنش اکسایش نامتقارن آلیلی آلکن ها با پراسترها مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت، جهت بهینه سازی شرایط سنتز استرهای آلیلی کایرال، اثر متغیرهای موثر مختلفی از جمله دما، حلال، مقدار و نوع لیگاند کایرال، نوع و مقدار نمک مس مورد بررسی قرار گرفت. شرایط بهینه در مجاورت 10 میلی گرم لیگاند کایرال، 10 میلی گرم (5/3 درصد مولی) نمک Cu(CH3CN)4PF6 در حلال استونیتریل و در دمای محیط در مدت زمان 24 ساعت، با بازده و فعالیت نوری مناسب به دست آمد. علاوه بر تایید ساختار استرهای آلیلی کایرال با تکنیک های طیف سنجی FT-IR، 1H NMRو 13C NMR، فعالیت نوری آن ها نیز با دستگاه پلاریمتر اندازه گیری شد.
  8. سنتز انانتیوگزین بتا-نیترو الکل ها در مجاورت لیگاندهای کایرال و نمک های مس از طریق واکنش هنری
    1400
    نیتروالکل ها از حدواسط های مهم برای تهیه ترکیبهای بیولوژیکی و دارویی به شمار می روند. یکی از متداول ترین روش های سنتزی این ترکیبات، از طریق واکنش هنری است. در این پایان نامه، ابتدا چارچوب های فلزآلی UiO-66، CuO@UiO-66، نانوذرات اکسیدهای فلزی و نانوحفره های سیلیکاتی سنتز شده و در واکنش تهیه بتا-نیتروالکل های راسمیک تحت شرایط مختلف (حلال، باز، دما، کاتالیست و ...) به کار گرفته و فرآورده هایی با بازده بالا و در مدت زمان کم به دست آمدند. در ادامه، برای سنتز لیگاندهای کایرال ناهمگن، آمینواکسازولین های سنتز شده بر روی نانوحفره سیلیکاتی عامل دار شده Cl-SBA-15 تثبیت شدند. ساختار لیگاندهای کایرال ناهمگن (OX-R-SBA-15) با تکنیکهایFT-IR ، SEM،TGA ، BET-BJH، XRD و TEM شناسایی و در مجاورت نمک های مس در واکنش انانتیوگزین هنری به کار گرفته شدند. ساختار بتا-نیتروالکل های سنتز شده با تکنیک های طیف سنجی FT-IR، 1H NMR و 13C NMR تایید شده و با دستگاه پلاریمتری فعالیت نوری آن ها مورد بررسی قرار گرفت.
  9. بررسی اثرات ضدتوموری ترشری- بوتیل پراسترهای سنتزی بر رده های سلول سرطانی MDA-MB-231 و MCF-7
    1400
    سرطان سینه دومین سرطان شایع در سراسر جهان در میان زنان می باشد. شیمی درمانی یکی از روش های رایج درمان سرطان سینه است که با چالش های زیادی از جمله عود، مقاومت در برابر دارو و عوارض جانبی ناخواسته همراه می باشد. بنابراین تلاش برای یافتن ترکیبات ضدسرطانی جدید ادامه دارد. به همین منظور، در این پژوهش، اثر ضدسرطانی 6 مشتق ترشری بوتیل پراستر سنتزی بر دو رده ی سلولی سرطان سینه شامل MDA-MB-231 و MCF-7 بررسی شد. در ابتدا اثر ترکیبات بر بقای رده های سلولی در کشت تک لایه موردبررسی قرار گرفت. در کشت تک لایه، سلول ها در پلیت های 96 خانه ی کف صاف کشت و با غلظت-های 2، 5، 10 و 20 میکروگرم در میلی لیتر از ترکیبات در دو بازه ی زمانی 48 و 72 ساعت تیمار شدند. از داروی دوکسوروبیسین با غلظت های 1/0، 5/0، 1و 5 میکروگرم در میلی لیتر به عنوان کنترل مثبت استفاده شد. از آنجایی که مورفولوژی و میان کنش سلول ها در کشت سه بعدی شباهت بیشتری به شرایط In vivo دارند، اثر مشتقات ترشری بوتیل پراستر دارای اثر ضدتکثیری در کشت تک لایه، بر بقای سلول ها در کشت سه بعدی هم موردبررسی قرار گرفت. میزان بقای سلول ها با تست MTT سنجش شد. براساس نتایج بدست آمده، 4 مشتق بر بقای هر دو رده ی سلولی بی اثر بودند. دو مشتق شامل ترشری بوتیل 4-نیتروپربنزوات (1SS) و ترشری بوتیل 3و5 دی نیتروپربنزوات (6SS) سمیت سلولی وابسته به غلظت و وابسته به زمان بر رده های سلولی داشتند. سمیت سلولی این ترکیبات بر رده ی MDAMB-231 بیشتر از MCF-7 بود. هم چنین اثر سمیت سلولی ترکیبات در کشت تک لایه بیشتر از کشت سه بعدی بود. تعداد قابل توجهی از بیماران مبتلا به سرطان سینه در سیر بیماری خود دچار متاستاز شده که عامل مهمی در شکست درمان، عوارض و مرگ و میر بیماران می باشد. ماتریکس متالوپروتئینازها (MMP) خانواده ای از آنزیم های پروتئولیتیک هستند که در هضم پروتئین های ماتریکس خارج سلولی و افزایش رفتار متاستازی تومورهای بدخیم انسانی نقش مهمی دارند. جهت بررسی میزان فعالیت MMP-9 به عنوان یکی از ماتریکس متالوپروتئینازهای فعال در سرطان سینه، زایموگرافی انجام شد. میزان فعالیت MMP-9 در محیط کشت سلول های تیمارشده با ترکیبات 1SS و 6SS، مشابه دوکسوروبیسین بود. هم-چنین فعالیت ضداکسایشی همه ی مشتقات سنتزی ترشری بوتیل پراستر، با استفاده از تست های DPPH و ABTS مورد بررسی قرار گرفت. هیچکدام از ترکیبات فعالیت ضداکسایشی قابل توجهی در مقایسه با ویتامین C نداشتند. طبق یافته های حاضر، ترشری بوتیل 4-نیتروپربنزوات (1SS) و ترشری بوتیل 3و5 دی نیتروپربنزوات (6SS) با داشتن اثر ضدتکثیری بر بقای سلول های MDA-MB-231 و MCF-7 می توانند کاندیدای مناسبی جهت مطالعات بیشتر در زمینه سرطان سینه باشند.
  10. استری شدن انانتیوگزین کاتالیز شده با مس پیوند کربن-هیدروژن آلیلی آلکن ها در مجاورت لیگاندهای ناهمگن با پایه اکسازولینی دارای استخلاف آروماتیک
    1399
    یکی از محبوب ترین روش ها برای سنتز ترکیب های با خلوص انانتیومری بالا استفاده از لیگاندهای ناهمگن کایرال می باشد. این لیگاند ها که غالبا از طریق ناهمگن کردن لیگاندهای همگن تهیه می-شوند، در طیف وسیعی از واکنش های شیمیایی نامتقارن به کار می روند. علت ارجحیت قابل توجه لیگاندهای ناهمگن نسبت به لیگاندهای همگن سهولت در جداسازی و بازیافت آن ها بدون از دست دادن خواص و کارایی می باشد. از این رو در این پایان نامه لیگاندهای اکسازولینی دارای استخلاف های آروماتیک نخست از راه کاهش آمینواسیدهای ارزان و موجود در طبیعت و تبدیل آن ها به آمینوالکل های کایرال مورد نظر و سپس واکنش آمینو الکل های سنتز شده با سیانوژن برمید تهیه شدند. در مرحله بعد، از واکنش تترا دسیل تری آمونیوم برماید و سدیم سیلیکات در محیط اسیدی نانوحفره سیلیکاتی MCM-41 سنتز و با 3-کلروپروپیل تری متوکسی سیلان عامل دار شد. در ادامه به منظور ناهمگن کردن، لیگاندهای اکسازولینی سنتز شده بر روی نانوحفره سیلیکاتی عامل دار شده Cl-MCM-41 تثبیت و ساختار لیگاندهای ناهمگن کایرال حاصل با استفاده از تکنیک های FT-IR ، XRD ،SEM ، TGA و EDX شناسایی شدند. افزون بر این، واکنش اکسایش پیوند کربن-هیدروژن آلکن ها در مجاورت لیگاندهای ناهمگن سنتز شده و پراسترهای متفاوت در شراسط مختلف انجام شد. در نتیجه ی این واکنش استرهای آلیلی کایرال با بازده و انانتیومرگزینی مطلوب به دست آمدند. لازم به ذکر است، پراسترهای به کار برده شده طی یک واکنش تک مرحله ای از آلدهیدهای آروماتیک سنتز شدند.
  11. سنتز لیگاندهای ناهمگن کایرال با پایه اکسازولینی دارای استخلاف های آلیفاتیک و کاربرد آن ها در واکنش خاراش-سوسنووسکی
    1399
    معمولا ناهمگن کردن لیگاندهای کایرال همگن، به منظور جداسازی و بازیافت راحت تر از طریق تثبیت این لیگاندها بر روی بسترهای جامد معدنی انجام می شود. در این پایان نامه ابتدا از طریق کاهش آمینواسیدهای ارزان و در دسترس و تبدیل آن ها به آمینوالکل های کایرال مربوطه و سپس واکنش آمینو الکل های سنتز شده با سیانوژن برماید، لیگاندهای کایرال آمینواکسازولینی با استخلاف آلیفاتیک سنتز شدند. در مرحله بعد نانوحفره سیلیکاتی MCM-41 از واکنش تترا-دسیل تری آمونیوم برماید و سدیم سیلیکات در محیط اسیدی تهیه و با 3-کلروپروپیل تری متوکسی سیلان، عامل دار شد. در مرحله بعد به منظور ناهمگن کردن، لیگاندهای اکسازولینی سنتز شده بر روی نانوحفره سیلیکاتی عامل دار شده Cl-MCM-41 تثبیت و ساختار لیگاندهای ناهمگن کایرال حاصل با استفاده از تکنیک های FT-IR ، XRD ،SEM ، TGA و EDX شناسایی شدند. در نهایت از لیگاندهای ناهمگن کایرال سنتزشده تحت شرایط مختلف مانند تغییر نوع حلال، انواع نمک، مقدار لیگاند، مقدار نمک، دما، و همچنین در مجاورت پراسترهای مختلف در واکنش خاراش-سوسنووسکی استفاده و استرهای آلیلی کایرال با بازده و انانتیومرگزینی بالا سنتز شدند. در ادامه برای اولین بار، از لیگاندهای ناهمگن با پایه اکسازولینی سنتزشده در واکنش هیدروژن-زدایی و اکسایش آلیلی همزمان سیکلوهگزان برای سنتز استر آلیلی کایرال استفاده شد. به منظور شناسایی ساختار استرهای آلیلی از تکنیک های طیف سنجی FT-IR، 1H NMR و 13C NMR استفاده و فعالیت نوری با دستگاه پلاریمتر بررسی شد.
  12. تثبیت آمینواسید L-والین و آمینوالکل L -والینول بر روی نانوحفره سیلیکاتی SBA-15 و بررسی کارایی آن ها در واکنش اکسایش آلیلی نامتقارن آلکن ها
    1398
    در این پایان نامه، نانوحفره سیلیکاتی SBA-15 با استفاده از سورفاکتانت P123 و تترااتیل ارتوسیلیکات در محیط اسیدی، به روش هیدروترمال سنتز و با 3-کلروپروپیل تری متوکسی سیلان عامل دار گردید. سپس با تثبیت آمینواسید کایرال (2-S-آمینو-3-متیل بوتانوئیک اسید (L-والین) و آمینوالکل کایرال 2-(-S)-آمینو-3-متیل بوتان-1-اُل (L-والینول) که از کاهش آمینواسید مربوطه در مجاورت NaBH4/I2 تهیه شد، بر روی بستر سیلیکاتی عامل دار شده Cl-SBA-15، لیگاندهای کایرال ناهمگنAL*-i-Pr-SBA-15 وAA*-i-Pr-SBA-15 سنتز شدند. ساختار SBA-15، Cl-SBA-15، AL*-i-Pr-SBA-15 و AA*-i-Pr-SB با تکنیک هایSEM ، BET-BJH،TGA ، XRD و FT-IR شناسایی شد. این بسترها به صورت کمپلکس با نمک های مس در سنتز استرهای آلیلی کایرال از طریق واکنش اکسایش نامتقارن آلیلی آلکن ها با پراسترهای سنتز شده، مورد استفاده قرار گرفتند. واکنش با تغییر متغیرهای موثر مختلفی از جمله دما، حلال، مقدار لیگاند کایرال ناهمگن، نوع و مقدار نمک مس، بهینه سازی شد. شرایط بهینه در مجاورت 6 میلی گرم لیگاند کایرال ناهمگنAL*-i-Pr-SBA-15 ، 10 میلی گرم (2/3 درصد مولی) نمک Cu(CH3CN)4PF6 در حلال استونیتریل و دمای 50 درجه سانتی گراد در مدت زمان 24 ساعت، با بازده و فعالیت نوری مناسب به دست آمد. علاوه بر تائید ساختار استرهای آلیلی کایرال نیز با تکنیک های طیف سنجی FT-IR، 1H NMRو 13C NMR، فعالیت نوری آن ها با دستگاه پلاریمتر اندازه گیری شد. نانوکاتالیست کایرال ناهمگن تهیه شده پس از بازیافت، در سه چرخه از واکنش بدون کاهش چشمگیری در نتایج استفاده شد.
  13. تثبیت آمینوالکل کایرال (S)-2-آمینو-4-متیل پنتان-1-ال برروی نانوحفره سیلیکاتی MCM-41 و کاربرد آن در واکنش نامتقارن پیوند کربن- هیدروژن آلیلی سیکلوآلکن ها
    1398
    یکی از روش های تهیه ی ترکیبات خالص انانتیومری استفاده از کاتالیست های ناهمگن کایرال در سنتز نامتقارن می باشد. در این پایان نامه آمینواسید L-لوسین با استفاده از NaBH4/I2 در اتمسفر نیتروژن به آمینوالکل کایرال (S)-2-آمینو4-متیل پنتان-1-ال کاهش یافت. سپس، نانوحفره سیلیکاتی MCM-41 به روش هیدروترمال با استفاده از سورفکتانت تترادسیل تری-متیل آمونیوم برمید و سدیم سیلیکات در محیط اسیدی تهیه و با 3-کلروپروپیل تری متوکسی-سیلان عامل دار شد. برای سنتز لیگاند ناهمگن کایرال، آمینوالکل سنتز شده بر روی نانوحفره سیلیکاتی عامل دار شده Cl-MCM-41 تثبیت شد. ساختار لیگاند ناهمگن کایرال سنتز شده AL-i-Bu-MCM-41 با استفاده از تکنیک هایFT-IR ،XRD ، SEM، EDX و TGA شناسایی شد. لیگاند ناهمگن کایرال سنتز شده در مجاورت نمک مس تحت شرایط مختلف (تغییر نوع حلال، تغییر مقدار نمک مس، انواع نمک مس، تغییر مقدار لیگاند کایرال ناهمگن سنتز شده و تغییر دما) در واکنش اکسایش نامتقارن پیوند C-H آلیلی اولفین ها با پراسترهای مختلف استفاده شد. ساختار استرهای آلیلی کایرال با تکنیک های طیف سنجی FT-IR، 1H NMRو 13C NMR تائید و فعالیت نوری آن ها با دستگاه پلاریمتر مورد بررسی قرار گرفت.
  14. سنتز لیگاندهای کایرال با پایه اکسازولینی و تثبیت آن ها بر روی نانوحفره های سیلیکاتی و کاربردشان به عنوان کاتالیزگر ناهمگن انانتیوگزین در واکنش اکسایش نامتقارن پیوند کربن-هیدروژن آلیلی سیکلوآلکن ها
    1397
    استفاده از کاتالیزگرهای کایرال ناهمگن یکی از روش های کاربردی برای سنتز ترکیبات کایرال می باشد که با توجه به کاربردشان در صنایع دارویی موضوع پژوهش بسیاری از گروه های تحقیقاتی برجسته ی دنیا است. بنابراین در این پایان نامه ابتدا لیگاندهای کایرال آمینواکسازولینی دارای استخلاف های آروماتیک و آلیفاتیک، طی چند مرحله از آمینواسیدهای طبیعی و در دسترس سنتز و با تکنیک های طیف سنجی FT-IR،1H NMR و 13C NMR شناسایی شدند. در ادامه نانوحفره ی SBA-15 به روش هیدروترمال با استفاده از سورفاکتانت پلورونیک اسید و تترا اتیل ارتوسیلیکات در محیط اسیدی تهیه و با 3-کلروپروپیل تری متوکسی سیلان عامل دار گردید. سپس لیگاندهای کایرال آمینواکسازولینی (به دلیل داشتن گروه آمینو) بر روی 15-SBA عامل دار، تثبیت و لیگاندهای ناهمگن کایرال سنتز شده با تکنیک های TGA،EDX ،XRD ، SEM،FT-IR شناسایی شدند. استرهای آلیلی کایرال که یکی از حدواسط های مهم در صنایع دارویی هستند، از طریق واکنش اکسایش نامتقارن پیوند کربن- هیدروژن آلیلی سیکلوآلکن ها (واکنش خاراش-سوسنووسکی) با پراسترهای سنتز شده، در مجاورت لیگاندهای کایرال ناهمگن و نمک های مختلف مس با تغییر پارامترهای مختلفی از جمله دما، حلال، مقدار لیگاند کایرال ناهمگن، مقدار نمک مس تهیه شدند. بیشترین بازده و فعالیت نوری با استفاده از 10 میلی گرم لیگاند کایرال ناهمگنOX-Bn-SBA-15، 10 میلی گرم (5/3 درصد مولی) نمک CuPF6(CH3CN)4 در حلال استونیتریل و دمای محیط در مدت زمان 32 ساعت به دست آمد. استرهای آلیلی با تکنیک های طیف سنجی FT-IR، 1H NMR و 13C NMR شناسایی و فعالیت نوری آن ها با دستگاه پلاریمتر بررسی شد. همچنین قابلیت استفاده مجدد نانوکاتالیست های ناهمگن کایرال تهیه شده مورد بررسی و تا چهار چرخه در نتایج واکنش کاهش چشم گیری مشاهده نشد.
  15. سنتز نانوکاتالیست های ناهمگن کایرال از طریق تثبیت لیگاندهای آمینوالکلی کایرال بر روی نانوحفره ی سیلیکاتی و کاربرد آن ها در اکسایش آلیلی نامتقارن پیوند کربن-هیدروژن سیکلوآلکن ها
    1397
    امروزه استفاده از کاتالیست های ناهمگن نامتقارن در سنتز ترکیبات کایرال از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پایان نامه آمینواسیدهای L-فنیل آلانین و L-فنیل گلایسین با استفاده از NaBH4/I2 تحت جو نیتروژن به آمینوالکل های کایرال L- فنیل الانینول و L-فنیل گلایسینول کاهش یافتند. سپس، نانوحفره های سیلیکاتی MCM-41 و SBA-15 به روش هیدروترمال تهیه و با 3-کلروپروپیل تری متوکسی سیلان عامل دار شدند. برای سنتز لیگاند های ناهمگن کایرال، آمینوالکل-های سنتز شده بر روی نانوحفره های سیلیکاتی عامل دار شده ی Cl-MCM-41 و Cl-SBA-15 تثبیت شدند. ساختار لیگاندهای ناهمگن کایرال سنتز شدهAL*-Ph-Ala-MCM-41, AL*-Ph-Gly-MCM-41 AL*-Ph-Ala-SBA-15, AL*-Ph-Gly-SBA-15 با استفاده از تکنیک هایFT-IR ،XRD ،SEM و TGA شناسایی شد. لیگاندهای ناهمگن کایرال سنتز شده در مجاورت نمک های مس تحت شرایط مختلف (تغییر نوع حلال، تغییر مقدار نمک مس، تغییر مقدار لیگاند کایرال ناهمگن سنتز شده و تغییر دما) در واکنش اکسایش نامتقارن پیوند C-H آلیلی سیکلوالفین ها با پراستر استفاده شدند. بیشترین فعالیت نوری استر آلیلی کایرال سنتز شده در مجاورت لیگاند کایرال AL*-Ph-Ala-MCM-41 و نمک CuPF6(CH3CN)4 در حلال استونیتریل در دمای محیط به دست آمد. ساختار استرهای آلیلی کایرال با تکنیک های طیف سنجی FT-IR، 1H NMR و 13C NMR تائید و فعالیت نوری آن ها با دستگاه پلاریمتر مورد بررسی قرار گرفت. قابلیت استفاده مجدد از نانوکاتالیست کایرال ناهمگن تهیه شده، در دو چرخه از واکنش مورد بررسی قرار گرفت که در نتایج واکنش کاهش چشمگیری مشاهده نشد.
  16. اثر تغذیه سیلیس و نانوذرّات سیلیس بر رشد رویشی و زایشی گل مریم (Polianthes tuberosa L.)
    1397
    گل مریم یکی از گیاهان سوخوار زینتی از خانواده آگاوسانان و از مهمترین گل های شاخه بریدنی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است. با اینکه عنصر سیلیس برای تغذیه گیاهان ضروری نیست، اما کاربرد آن در گیاهان زینتی دارای اثرات سودمندی می باشد. به همین دلیل در این پژوهش اثر سیلیس و نانوذرّات سیلیس بر رشد رویشی، زایشی و فیزیولوژیکی گل مریم رقم دزفول بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاَ تصادفی با سه فاکتور نوع سیلیس در دو سطح (نانو و معمولی)، شیوه تغذیه در دو سطح (محلول دهی و محلول پاشی) و نیز غلظت در سه سطح (صفر، 200 و 400 میلی گرم در لیتر) با 4 تکرار (هر تکرار یک گلدان با دو سوخ) در شرایط گلخانهای و در بستر کشت خاکی انجام گرفت. نتایج نشان داد که کاربرد سیلیس و نانوذرّات سیلیس به شیوه محلول دهی و محلول پاشی و در غلظت های مختلف، اثر معنی داری بر ویژگی های اندازه گیری شده دارند. بیشترین وزن تر ریشه، حجم ریشه، وزن تر و خشک سوخ و سوخک، تعداد برگ سوخک، وزن تر و خشک برگ سوخک، تعداد گلچه، عمر گلجایی، کربوهیدرات های کل محلول و عناصر نیتروژن کل، فسفر و سیلیس برگ با محلولپاشی نانوذرّات سیلیس در غلظت 400 میلی گرم در لیتر به دست آمد. محلول دهی سیلیس معمولی در غلظت 400 میلی گرم در لیتر نیز بیشترین اثر را بر وزن تر و خشک ساقه گل، کلروفیل b و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز داشت. افزون بر این بیشترین وزن تر برگ، وزن خشک سوخک، طول ساقه گل و فعالیت آنزیم پراکسیداز در محلول دهی نانوذرّات سیلیس با غلظت 200 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. به طور کلی بر اساس نتایج به دست آمده، محلولپاشی نانوذرّات سیلیس با غلظت 400 میلی گرم در لیتر جهت بهبود رشد رویشی و زایشی گل مریم توصیه می شود، هر چند که نیاز به بررسی های بیشتری می باشد.
  17. اثرتنش شوری بر رشد چمن ریگراس چند ساله (Lolium perenne) در محیط های رشد دارای زئولیت و زئولیت غنی شده با پتاسیم
    1397
    چمن ها یکی از ارکان اصلی در فضای سبز، پارک ها و زمین های ورزشی می باشند و به دلیل کمبود آب کاهش سطح آب های زیرزمینی و نیز شور شدن آب ها با مشکلات زیادی مواجه شده اند. شوری خاک به عنوان یک تنش غیرزیستی از مهمترین عوامل محدود کننده رشد گیاهان به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان محسوب می شود. این پژوهش به منظور بررسی اثر زئولیت طبیعی و نیز زئولیت غنی شده با پتاسیم بر ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی چمن ریگراس چند ساله به صورت طرح کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل با دو فاکتور تنش شوری در 3 سطح (شاهد، شوری 50 و 100 میلی مولار) و زئولیت در 3 سطح (بدون زئولیت، زئولیت معمولی و غنی شده با پتاسیم) با 4 تکرار و به صورت گلدانی انجام شد. نتایج نشان داد که شاخص های رشد (وزن تر و خشک روشاخساره، وزن تر و خشک ریشه و حجم ریشه)، محتوای نسبی آب برگ (RWC)، شاخص پایداری غشاء یاخته ی (MSI)، کلروفیل a، b و کل در اثر تنش شوری کاهش یافتند و با افزودن زئولیت معمولی و غنی شده به محیط کشت این شاخص ها افزایش یافتند. همچنین در اثر تنش شوری میزان پرولین، کربوهیدرات های محلول کل، مالون دی آلدئید، پروتئین های محلول کل، پراکسید هیدروژن، سوپر اکسید دیسموتاز و پراکسیداز افزایش یافتند. کاربرد زئولیت معمولی و غنی شده در هر دو شرایط تنش و عدم تنش شوری سبب بهبود ویژگی های رویشی و فیزیولوژیکی این گیاه شد، اما تاثیر این بهبوددهنده ها در شرایط تنش چشمگیر تر بود. به نظر می رسد که کاربرد زئولیت معمولی و غنی شده با پتاسیم توانسته آسیب های ناشی از تنش شوری را در چمن ریگراس چند ساله تا حدود زیادی تعدیل نماید، این در حالی بود که در کل میزان تاثیر گذاری مثبت زئولیت غنی شده با پتاسیم بیشتر از زئولیت معمولی بود.
  18. سنتز ترکیبات دی اسپایرو بیساکسیندولو پیرولیزیدین و پیرولیدینهای کایرال با استفاده از واکنش حلقهزایی نامتقارن 1،3 - دوقطبی و ارزیابی نظری فعالیت مهارکنندگی آنها روی آنزیم استیلکولیناستراز
    1396
    ترکیبات اسپایرو پیرولیدین/ پیرولیزیدین اکسیندول کایرال بدلیل خواص داروئی و فعالیت های بیولوژیکی متنوع همواره مورد توجه سنتزکاران قرار گرفته اند. در این پایانامه سعی بر آن شد تا به صورت نظری و با استفاده از نرم افزار شرودینگر به ارزیابی فعالیت مهارکنندگی آنزیم استیل کولین استراز خانواده ای از ترکیبات دی اسپایروپیرولیدین/ پیرولیزیدین بیس اکسیندول بپردازیم که از داروی گالانتامین به عنوان کنترل مثبت استفاده شد و ترکیب 6b به عنوان موثرترین لیگاند در سطح محاسباتی شناخته شد. در نهایت با روشی موثر، کارآمد، تک ظرف و چندمرحله ای که با استفاده از واکنش حلقه زایی 1،3-دوقطبی نامتقارن بین دوقطبی دوست کایرال و آزومتین ایلید حاصل از مشتقات آیزاتین و آمینواسیدهای پرولین و سارکوزین، با ناحیه گزینی، دیاسترئوگزینی و انانتیوگزینی بالا کتابخانه کوچکی از این ترکیبات را ارائه دهیم. کمکی کایرال (S1)-(-)-کامفورسلتام با یک روش غیر مخرب توسط معرف سدیم متوکسی از مولکول خارج شد. سنتز محصولات با استفاده از IR، آنالیز جرمی، NMR و پراش X-ray تک بلور تایید شدند ساز وکار واکنش نیز با کنفیگوراسیون مطلق بدست آمده از محصولات تعیین گردید و ناحیه و فضاگزینی واکنش براساس پایداری حالت های گذار و همچنین شاخص های واکنش پذیری واکنش دهنده ها توصیف شد. نتایج محاسبات تئوری در توافق خوبی با نتایج تجربی می باشد.
  19. اثرات نانوذرات نقره و مس بر عمر پس از برداشت گل های بریدنی میخک و داودی
    1396
    یکی از محدودیت های اصلی در زمینه تولید، حمل و نقل و صادرات گل های شاخه بریدنی پیری زودرس است که دلایل این مشکل ناتوانی جذب آب، از دست دهی آب، عرضه ی کم کربوهیدرات برای تنفس، تولید اتیلن، رشد میکروارگانیسم ها و انسداد سیستم آوندی ساقه می باشد. بنابراین یافتن روش های مناسب جهت حفظ کیفیت و عمر گلجایی از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین دلیل، این پژوهش به منظور بررسی اثر نانو ذرات نقره و نانو ذرات مس روی دو نوع گل خیلی حساس به اتیلن (میخک) و غیر حساس به اتیلن (داودی) به صورت دو آزمایش جداگانه انجام شد. آزمایش ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور (عامل اول نانو ذرات نقره و مس هر کدام در 3 سطح و عامل دوم یعنی زمان نمونه-برداری در 4 سطح) با 3 تکرار و هر تکرار شامل 8 شاخه گل بریدنی بود. در آزمایش اول اثر نانو ذرات نقره (در 3 غلظت صفر،40 و 80 میلی گرم در لیتر) و در آزمایش دوم اثر نانو ذرات مس (در 3 غلظت صفر،10 و 20 میلی گرم در لیتر) بر وزن تر نسبی ساقه، میزان جذب محلول گلجایی، جمعیت باکتریایی انتهای ساقه و محلول گلجایی، قطر ساقه و گل، pH محلول گلجایی، شاخص پایداری غشا، میزان پروتئین های قابل حل، کربوهیدرات های محلول کل، فعالیت آنزیم-های سوپر اکسید دیسموتاز و پراکسیداز، پراکسید هیدروژن، درصد پژمردگی و عمر گلجایی هر دو گل بررسی شد. نتایج نشان داد که نانوذرات نقره و مس اثر مثبتی بر ویژگیهای ذکر شده داشته و غلظت های 80 میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره و 20 میلی گرم در لیتر نانو ذرات مس بیشترین کارایی داشتند.
  20. سنتز انانتیوگزین استرهای آلیلی از طریق اکسایش مستقیم پیوند کربن-هیدروژن آلیلی سیکلوهگزن با استفاده از لیگاندهای کایرال آمینو اسیدی تثبیت شده بر روی نانوحفره سیلیکاتی MCM-41
    1396
    یکی از روش های تهیه ی ترکیب های خالص انانتیومری، استفاده از کاتالیست های کایرال در سنتز نامتقارن است. در این پایان نامه نانوحفره های سیلیکاتی MCM-41 به روش هیدروترمال با استفاده از سورفکتانت تترادسیل تری متیل آمونیوم برمید و سدیم سیلیکات به عنوان منبع سیلیکا در محیط اسیدی تهیه و با 3-کلروپروپیل تری متوکسی سیلان عامل دار شد. برای تهیه لیگاند های کایرال ناهمگن، آمینو اسیدهای کایرالL-فنیل آلانین، L-فنیل گلایسین L-ایزولوسین و L-والین بر روی MCM-41 عامل دار شده تثبیت شدند. ساختار لیگاندهای کایرال ناهمگن تهیه شده (Ph-Ala-MCM-41، Ph-Gly-MCM-41، Leu-MCM-41 و Val-MCM-41) با استفاده از تکنیک های FT-IR، XRD، SEM، EDX و TGAشناسایی گردید. لیگاندهای کایرال ناهمگن سنتز شده به همراه CuCl2 تحت شرایط مختلف (تغییر مقدار نمک مس، نسبت نمک مس به لیگاند کایرال ناهمگن سنتز شده و دما) در واکنش اکسایش نامتقارن پیوند کربن-هیدروژن آلیلی سیکلوهگزن به کار برده شد. بیشترین فعالیت نوری، استر آلیلی کایرال سنتز شده با استفاده از لیگاندVal-MCM-41 (L-والین) و نمک CuCl2 با نسبت 1:1 در حلال استونیتریل در دمای ̊C10-به دست آمد. در این شرایط، فرآورده استر آلیلی کایرال با بازده بالا تهیه شد. ساختار فراورده با تکنیک ها ی FT-IR،1H NMR و 13C NMR آنالیز شد و فعالیت نوری آن با دستگاه پلاریمتر مورد بررسی قرار گرفت. قابلیت استفاده ی مجدد از نانوکاتالیست کایرال ناهمگن تهیه شده، در چهار چرخه از واکنش مورد بررسی قرار گرفت و در بازده فراورده کاهش چشمگیری مشاهده نشد.
  21. اثر نانوحفره سیلیکاتی SBA-15 در رت مدل انسفالوپاتی کبدی بر تغییرات رفتاری و بیان ژن MAP-کیناز نوع p38
    1396
    انسفالوپاتی کبدی یک بیماری مغزی مرتبط با نارسایی کبدی است ک با اختلال در عملکردهای شناختی و حرکتی همراه است. نارسایی کبدی موجب تجمع عوامل سمی از جمله آمونیاک در خون می شود که نقش اصلی را در ایجاد التهاب عصبی و بیماری انسفالوپاتی کبدی بر عهده دارد. پروتئین -کینازهای فعال شده توسط میتوژن یا MAP-کینازها در مسیر پیام رسانی گیرنده های سایتوکین التهابی قرار دارند. مطالعاتی نشان داده اند که مهار این کینازها موجب بهبود اختلالات شناختی در مدل های حیوانی انسفالوپاتی کبدی می گردد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر نانوحفره سیلیکاتی SBA-15 در رت های مدل انسفالوپاتی کبدی به منظور بررسی اثرات درمانی احتمالی و تغییرات احتمالی در بیان MAP کیناز نوع p38 در هیپوکامپ و قشر پیش پیشانی می باشد. در این بررسی از رت های نر نژاد ویستار با محدوده وزنی 25±320 گرم استفاده شد که به طور تصادفی در دو گروه شاهد (جراحی شده بدون انسداد مجرای صفراوی) و گروه مدل انسفالوپاتی کبدی (جراحی شده و با انسداد مجرای صفراوی) تقسیم شدند. به مدت 28 روز پس از جراحی و به فاصله زمانی هر 48 ساعت یک بار، نانوحفره SBA-15 با غلظت 2/0 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت زیر جلدی تزریق شد. در یک سری از گروه های آزمایشی، رفتار تعادلی-حرکتی ریرینگ در روزهای 1، 7، 14، 21 و 28 ام دوره تزریق بررسی شد. بعد از اتمام دوره ی 28 روزه، رت ها کشته شدند، مغز آن ها استخراج گردید و ناحیه ی هیپوکامپ و قشر پیش پیشانی روی یخ جداسازی شد. نمونه خون نیز از قلب تهیه شد و برای جداسازی پلاسما استفاده گردید. پس از نمونه گیری از بافت مغز، استخراج RNA و سایر آنالیزها به منظور بررسی بیان MAPکیناز نوع p38 با استفاده از روش کمی Real Time PCR انجام گرفت. نتایج نشان داد که رفتار ریرینگ در روزهای 7 و 14 در گروه دریافت کننده ی SBA-15 نسبت به گروه دریافت کننده ی سالین، افزایش معنی داری داشت اما در سایر روزها تفاوت ها معنی دار نبود. نتایج بررسی آمونیاک پلاسما نشان داد که نانوحفره SBA-15 به طور معنی داری موجب کاهش میزان آمونیاک در گروه مدل بیماری می شود .نتایج بررسی بیان ژن p38 در ناحیه ی قشر پیش پیشانی در گروه مدل بیماری دریافت کننده SBA-15 و SBA بارگذاری شده با تریپتوفان نسبت به گروه شاهد دریافت کننده سالین تفاوت معنی داری نشان داد. در ناحیه ی هیپوکامپ در گروه مدل
  22. تثبیت لیگاندهای کایرال آمینواسیدی بر روی نانوحفره سیلیکاتی SBA-15 و کاربرد آنها در سنتز انانتیوگزین استرهای آلیلی از طریق اکسایش پیوند کربن-هیدروژن آلیلی سیکلوهگزن
    1396
    برای تهیه ی ترکیب های خالص انانتیومری روش های مختلفی وجود دارد که یکی از آن ها استفاده از کاتالیست کایرال در سنتز نامتقارن است. در این پایان نامه نانوحفره های سیلیکاتی 15- SBAبه روش هیدروترمال با استفاده از سورفکتانت پلورونیک اسید و تترا اتوکسی ارتوسیلیکات در محیط اسیدی تهیه شد و با 3-کلروپروپیل تری متوکسی سیلان عاملدار شد. برای تهیه لیگاند های ناهمگن کایرال، آمینو اسیدهای کایرال L-فنیل گلایسین، L-فنیل آلانین،L -والین و L-ایزولوسین برروی 15- SBA عامل دار شده تثبیت شدند. ساختار لیگاندهای ناهمگن کایرال تهیه شده (Ph-Gly-SBA-15, Ph-Ala-SBA-15, Leu-SBA-15, Val-SBA-15) با استفاده از تکنیکهای FT-IR، XRD، SEM، EDX و TGA شناسایی گردید. لیگاندهای ناهمگن کایرال سنتز شده بههمراه نمک مس تحت شرایط مختلف (تغییر نوع نمک مس، تغییر مقدار نمک مس، تغییر نسبت نمک مس به لیگاند کایرال ناهمگن سنتز شده، تغییر حلال و تغییر دما) در واکنش اکسایش نامتقارن پیوند C-H آلیلی سیکلوهگزن به کار برده شد. بیشترین فعالیت نوری استر آلیلی کایرال سنتز شده با استفاده از لیگاند کایرال Ph-Gly-SBA-15 (10میلی گرم) و نمک استات مس(20 میلی گرم یا 10 درصد مولی) در حلال استونیتریل در دمای منفی 10 درجه سانتیگراد به دست آمد. فرآورده استر آلیلی کایرال با بازده بالا با FT-IR، 1H NMR و 13C NMR آنالیز شد و فعالیت نوری آن با دستگاه پلاریمتر مورد بررسی قرار گرفت. قابلیت استفاده مجدد از نانوکاتالیست ناهمگن کایرال تهیه شده در چهار چرخه از واکنش مورد بررسی قرار گرفت و در بازده فرآورده کاهش چشم گیری مشاهده نشد.
  23. بررسی اثر تیمار با نانوحفره سیلیکاتی SBA-15 بر بیان ژن MAP-کیناز نوع Jnk3 در مغز رت مدل انسفالوپاتی کبدی
    1396
    انسفالوپاتی کبدی، یک سندروم عصب شناختی است که به واسطه نقص در عملکرد کبد ایجاد می شود. عواملی چون آمونیاک و التهاب نقش اصلی در ایجاد بیماری انسفالوپاتی کبدی ایفا می کنند و همین عوامل می توانند جهت اهداف درمانی مورد توجه قرار گیرند. MAPکینازها، پروتئین های داخل سلولی هستند که در مسیر پیام رسانی مربوط به گیرنده های سایتوکین التهابی نقش مهمی را ایفا می کنند. امروزه نانوحفره های سیلیکاتی مانند SBA-15 به واسطه مساحت سطح و حجم حفره بالا، در دارو رسانی در علم پزشکی مورد توجه می باشند. هدف از این تحقیق بررسی اثرات نانوحفره SBA-15 بر میزان آمونیاک خون و بیان ژن MAPکیناز نوع Jnk3 در مغز رت مدل انسفالوپاتی کبدی می باشد. به این منظور رت های نر از نژاد ویستار در محدوده وزنی 300 تا 350 گرم در دو گروه شاهد (با عمل جراحی اما بدون بستن مجرای صفراوی) و گروه انسفالوپاتی کبدی (با عمل جراحی و بستن مجرای صفراوی) تقسیم شدند و نانوحفره SBA-15 و SBA-15 عامل دار شده با آمینواسید تریپتوفان به میزان 2/0 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت زیرپوستی هر 48 ساعت یک بار طی دوره آزمایشی 28 روزه به آن ها تزریق شد. فعالیت حرکتی حیوانات طی روزهای 1، 7، 14، 21 و 28 ام جراحی مورد ارزیابی قرار گرفت. در روز 28 ام، ابتدا از قلب رت ها خونگیری به عمل آمد و سپس سر آن ها جدا شد، مغزشان خارج شده و ناحیه قشر پیش پیشانی و هیپوکامپ در دو نیمکره بر روی سطح سرد شده با یخ جداسازی گردید. پلاسمای خون گرفته شده برای سنجش میزان آمونیاک خون مورد استفاده قرار گرفت و سپس بیان ژن Jnk3 به وسیله روش Real-time PCR ارزیابی شد. بررسی نتایج نشان داد که نانوحفره سیلیکاتی SBA-15 فاقد اثر معناداری بر فعالیت حرکتی رت بود. همچنین، سطح آمونیاک پلاسمای افزایش یافته در مدل انسفالوپاتی کبدی، بعد از تیمار با SBA-15 به طور معناداری کاهش یافت. نتایج بررسی بیان ژنی نشان داد که بیان Jnk3 در قشر پیش پیشانی در گروه مدل انسفالوپاتی کبدی دریافت کننده سالین کاهش یافت و این کاهش در گروه مدل انسفالوپاتی کبدی بعد از تیمار با SBA-15 و Tryptophan-SBA-15 افزایش پیدا کرد. در ناحیه هیپوکامپ بیان ژن Jnk3 تیمار با SBA-15 و Tryptophan-SBA-15 در مقایسه با سالین، تغییر معناداری را نشان نداد. با توجه به نتایج می توان نتیجه گرفت که استفاده از تیمار نانوحفره می تواند سطح آم
  24. سنتز ترکیبات نوین اسپایرو اکسیندولهای پیرولیزیدینی کایرال و بررسی اثر کمکی کایرال سلتام بر روی ناحیه گزینی و انانتیو گزینی این خانواده از ترکیبات
    1395
    اسپایروپیرولیدین/ پیرولیزیدین اکسیندولهای کایرال دامنه وسیعی از فعالیت های بیولوژیک از جمله خواص ضد قارچی، ضد سل، ضد مالاریا، ضد ویروس، ضد سرطان، آنتی بیوتیک، ضد جهشی و آنتی اکسیدانی و رفتار شبه دارویی را از خود نشان می- دهند. در این پایانامه، ترکیبات اسپایرواکسیندول های پیرولیزیدینی با درجه بالایی از دیاسترئو گزینی و انانتیوگزینی با استفاده از واکنش حلقهزایی 1،3 -دو قطبی از ماده اولیه آیزاتین، آمینو اسید پرولین و دو قطبی دوستهای کایرال سیناموییل-سلتام سنتز شدند. 1 چکیده اسپایروپیرولیدین/ پیرولیزیدین اکسیندولهای کایرال دامنه وسیعی از فعالیت های بیولوژیک از جمله خواص ضد قارچی، ضد سل، ضد مالاریا، ضد ویروس، ضد سرطان، آنتی بیوتیک، ضد جهشی و آنتی اکسیدانی و رفتار شبه دارویی را از خود نشان می- دهند. در این پایانامه، ترکیبات اسپایرواکسیندول های پیرولیزیدینی با درجه بالایی از دیاسترئو گزینی و انانتیوگزینی با استفاده از واکنش حلقهزایی 1،3 -دو قطبی از ماده اولیه آیزاتین، آمینو اسید پرولین و دو قطبی دوستهای کایرال سیناموییل-سلتام سنتز شدند. ساختار و شیمی فضایی محصولات با استفاده از تکنیکهای پراش اشعه ایکس، طیف سنجی رزونانس مغناطیس هسته، طیف سنجی جرمی مشخص شد. سازوکار واکنش بر اساس کانفیگوراسیون مطلق بدست آمده از محصولات تعیین گردید. ناحیه و فضا گزینی واکنش بر اساس پایداری حالت های گذار و همچنین شاخص های واکنش پذیری واکنش دهنده ها توصیف شد که نتایج محاسبات تئوری در توافق خوبی با نتایج تجربی می باشد.
  25. سنتز ترکیبات نوین اسپیرو ایزوکسازولیدین کایرال با استفاده از واکنش های نامتقارن حلقه زایی 1،3-دوقطبی
    1394
    ایزوکسازولیدین ها از جمله حلقه های هتروسیکلی هستند که به دلیل خواص دارویی و توانایی تبدیل به β-آمینواسیدها و β-لاکتام های کایرال فعال بیولوژیکی حائز اهمیت هستند. عموما ایزوکسازولیدین هایی با سه مرکز کایرال ، می توانند از طریق واکنش حلقه زایی 1،3-دوقطبی نامتقارن نایترون ها با دوقطبی دوست های کایرال تشکیل شوند. در این تحقیق، ابتدا کتونایترون های آیزاتین و اسنفتن کوئینون سنتز شدند. سپس دی منتول مالئات کایرال از واکنش کمکی کایرال منتول با مالئیک انیدرید به دست آمد. در آخر برای اولین بار مشتقات اسپیروایزوکسازولیدینی کایرال دارای خواص بیولوژیکی و دارویی ویژه، از طریق واکنش حلقه زایی 1،3-دوقطبی بین این کتونایترون ها و دی منتول مالئات به عنوان دوقطبی دوست سنتز شدند. این واکنش با درجه ی بالایی از اندو/اگزو گزینی و انانتیومرگزینی خوبی انجام گرفت. با انجام واکنش در فشار بالا، زمان واکنش از 5 به 2 روز کاهش یافت و بازده واکنش تا حد زیادی بیشتر شد. سازوکار واکنش بر اساس کانفیگوراسیون مطلق بدست آمده از محصولات و محاسبات تئوری انجام شده مورد بررسی قرار گرفت.
  26. سنتز سولفیدها با استفاده از آریل، هتروآریل و بنزیل هالیدها، فنیل بورونیک اسید و تری فنیل قلع کلرید در مجاورت نانو کاتالیست های CuFe2O4 و نمک های زئولیت دو عاملی مس
    1394
    در این تحقیق، سولفیدها متقارن و نامتقارن با استفاده از آریل، هترو آریل و بنزیل هالیدها، فنیل بورونیک اسید، تری فنیل قلع کلرید و پودر سولفور به عنوان منبع سولفور در مجاورت نانو کاتالیست های مختلف مس مانندCu(I)ZSM-5 ،Cu(II)ZSM-5 و CuFe2O4 تحت شرایط ملایم، سنتز شدند. این نانو کاتالیست ها به آسانی با روش های ساده سنتز و با استفاده از تکنیک های مختلف، شامل SEM،FT-IR ، XRD، EDX و AGFMشناسایی شدند. بعد از کامل شدن واکنش-ها، نانوکاتالیست ها به آسانی و سریع جداسازی و چندین بار بدون کاهش قابل ملاحظه فعالیت مورد استفاده مجدد قرار گرفتند.
  27. اکسایش انتخابی الکل های بنزیلی به آلدهیدها و کتون های مربوطه با استفاده از پراستر در حضور کاتالیست مس(I)
    1394
    اکسایش یک واکنش کلیدی در سنتز ترکیبات آلی می باشد و نقش اساسی در توسعه ارزش افزوده ترکیبات دارد. همچنین اکسایش انتخابی الکل های نوع اول به آلدهیدهای مربوطه یکی از مهم ترین تبدیلات گروه عاملی در شیمی آلی می باشد. در این تحقیق، اکسایش انتخابی الکل های بنزیلی نوع اول به آلدهیدها با استفاده از پراستر و در مجاورت کاتالیست مس (I) توصیف شده است. با استفاده از این روش جدید و ملایم انواع مختلف الکل های بنزیلی با بازده بالا به آلدهیدهای مربوطه تبدیل شده است. نتایج نشان داد که الکل های بنزیلی نوع اول به صورت انتخابی در مجاورت الکل های آلیفاتیک، بنزیلی و آلیلی نوع دوم اکسید می شود.
  28. سنتز لیگاند های مونو اکسازولین دو دندانه ای کایرال همگن و ناهمگن نوین از طریق تثبیت روی بستر سیلیکاتی 41-MCM و بررسی کاربرد آن ها در واکنش نامتقارن هتروژن
    1392
    سنتز کاتالیزگرهای همگن و ناهمگن نوین با روش های ساده از مواد اولیه در دسترس و کاربرد آن ها در صنایع دارویی موضوع پژوهش بسیاری از گروه های تحقیقاتی برجسته ی دنیا می باشد. لذا در این راستا کاتالیزگرهای نوین دو دندانه ی مونو اُکسازولینی کایرال همگن با بازده ی بالا طی چهار الی پنج مرحله با روشی ساده و موثر سنتز شد. سپس با طراحی به عمل آمده در سنتز مشتق لیگاند حاوی گروه آمین، به راحتی امکان تثبیت آن روی بستر نانوحفره ی سیلیکاتی MCM-41 فراهم شد. سپس کارایی کاتالیزگرهای سنتز شده به صورت همگن در واکنش نامتقارن هنری مورد بررسی قرار گرفت. استفاده از این کاتالیزگر همگن در این واکنش دیاستریوگزینی قابل قبولی و دور از انتظار از خود نشان دادد ولی تا کنون در شرایط اعمال شده در واکنش هنوز فزونی انانتیومری مشاهده نشده است.
  29. سنتز لیگاند های نوین اکسازولینی کایرال و تثبیت آن ها بر روی بستر سیلیکاتی 41-MCM و کاربرد آن ها در واکنش نامتقارن اکسایش آلیلی سیکلوهگزن
    1391
    سنتز کاتالیزگر های نوین ناهمگن کایرال با روش ساده و موثری گزارش شده است. بدین منظور، چهار مشتق جدید از لیگاند تک دندانه ی اکسازولینی کایرال حاوی گروه آمین (a-d36) در شش مرحله از ماده اولیه ی ارزان و دردسترس 4- آمینو بنزوییک اسید با بازده بالا سنتز گردیدند و روی سطح نانوحفره سیلیکاتی 41-MCM تثبیت شدند. کاتالیزگرهای ناهمگن به دست آمده (a-d37) توسط طیف سنجی های XRD، FTIR، TGA، BET وSEM شناسایی شدند و در واکنش اکسایش آلیلی خاراش-سوسنوفسکی برای اولین بار مورداستفاده قرار گرفتند. واکنش با استفاده از این کاتالیزگرها با بازده متوسط و انانتیوگزینی خوبی همراه بود.